Vioolles

Studietips

Als je viool wilt leren spelen, moet je thuis goed oefenen, zodat je steeds beter wordt en viool spelen leuk blijft!

Bedenk van tevoren een vast moment om te oefenen,  dit werkt vaak goed.

Als je in elk geval 5x per week ongeveer een kwartier tot een half uur oefent,  ga je lekker vooruit.

Heel regelmatig kortere tijd oefenen werkt beter dan één keer lang oefenen.  Dus liever elke dag twee keer 10 minuten dan in één keer een uur. Voor leerlingen die langer willen oefenen geldt ook dat twee keer een half uur oefenen beter werkt dan één keer per dag een uur.

Oefen op een rustige plek, zodat je je goed kunt concentreren.

Oefen zelfs als je geen zin hebt. Als je eenmaal bezig bent, heb je vaak snel de smaak weer te pakken. Geef jezelf de opdracht om het in elk geval 5 minuten te proberen. Als je veel oefent, ga je snel vooruit. Als je weinig oefent, ga je langzaam vooruit.

Bedenk zoveel mogelijk verschillende manieren om te oefenen.

  • variaties in ritme;
  • variaties in tempo;
  • van achter naar voren spelen (voor moeilijke loopjes).

En Ouders…

  • Stimuleer uw kind op een positieve manier. In het begin laat het vioolspel misschien nog te wensen over, naarmate uw kind langer les heeft, zal het steeds mooier klinken.
  • Het helpt de meeste kinderen als u hen eraan herinnert om te gaan oefenen. De tijdsduur van het oefenen is minder belangrijk dan de regelmaat. Ook is de tijdsduur afhankelijk van de situatie.
  • Voor jonge kinderen is het vaak erg moeilijk om alleen te oefenen. Daarom is het fijn als een ouder tijdens de eerste periode bij de les aanwezig is. Zo kun je weten wat er tijdens de les geoefend wordt en uw kind helpen bij het oefenen thuis.